लोकसेवा उपयोगी सामग्री (वस्तुगत प्रश्नोत्तर) - Chaitanya News
  • 2026-05-13
  • 20:07:37
  • बुधबार,बैशाख ३०, २०८३
  • लोकसेवा उपयोगी सामग्री (वस्तुगत प्रश्नोत्तर)

    लोकसेवा उपयोगी सामग्री (वस्तुगत प्रश्नोत्तर)

    1. तलका भनाईहरु विचार गर्नुहोस् ।
    १. आल्पस पर्वत युरोपमा पर्दछ ।
    २. अमेजन नदी दक्षिण अमेरिकामा पर्दछ ।
    ३. रकी पर्वत दक्षिण अमेरिकामा पर्दछ ।
    ४. विश्वको सबैभन्दा ठूलो नदी नाईल हो ।
    A. १ र २ मात्र ठिक              B. ३ र ४ मात्र ठिक                  C. सबै ठिक                     D. सबै बेठिक

    2. आर्थिक वर्ष २०८०/८१ को बजेटले नेपालको आर्थिक वृद्धि कति प्रतिशतको अनुमान गरेको छ ?
    A. ४ प्रतिशत                 B. ६ प्रतिशत                      C. ७ प्रतिशत                D. १० प्रतिशत

    3. भिटामिन B को कमिले लाग्ने रोग निम्न मध्ये कुन हो ?
    A. बेरिबेरि                 B. रतन्धो                   C. स्कर्भी                              D. रिकेट्स

    4. तलका भनाई विचार गर्नुहोस् ।
    १. नेपाल सँगै सदस्यता पाउने सार्क मुलक श्रीलंका हो ।
    २. संयुक्त राष्ट्रसंघको पहिलो विशिष्टकृत संस्था FAO हो ।
    ३. पहिलो पटक सार्क अवार्ड पाउने जियाउर रहमान हुन ।
    A. १,२ मात्र सहि               B. २,३ मात्र सहि                 C. १,३ मात्र सहि                  D. सबै सहि

    5. युरोपेली मौद्रिक संस्था (EMI) को प्रधान कार्यालय कहाँ रहेको छ ?
    A. नेदरल्याण्डको हेग                 B. जर्मनीको फ्रान्कफर्ट
    C. बेल्जियमको ब्रसेल्स               D. ईण्डोनेसियाको जकार्ता

    6. अन्तर्राष्ट्रिय मुद्रा कोष (IMF) ले सन् २०२४ मा नेपालको आर्थिक वृद्धिदर कति प्रतिशत हुने प्रक्षेपण गरेको छ ?
    A. ५ प्रतिशत                B. ७.८ प्रतिशत               C. ८ प्रतिशत                   D. ४ प्रतिशत

    7. 15th योजनाको दिर्घकालीन लक्ष्यहरुबारे विचार गर्नुहोस् । ?
    १. विद्युतमा पहुँच पुगेको जनसंख्या – १००
    २. प्रतिव्यक्ति विद्युत खपत – ३६,००
    ३. विद्युत उत्पादन जडित क्षमता – ३५,०००
    ४. कृषि उत्पादकत्व प्रति हेक्टर – ५
    माथि दिइएका जोडा मध्ये कुन गलत छ ?
    A. १ मात्र गलत                B. २ मात्र गलत                   C. ३ मात्र गलत                    D. ४ मात्र गलत

    8. राष्ट्रिय कृषि गणना, २०७८ नतिजा अनुसार तलका भनाई विचार गर्नुहोस् ।
    १. सिँचाई सुविधा प्रयोग गर्ने कृषक बढी भएको जिल्ला बारा हो ।
    २. प्रदेशगत रुपमा सबैभन्दा बढी कृषक परिवार भएको प्रदेश कोशी प्रदेश हो ।
    A. १ मात्र सहि                  B. २ मात्र सहि                   C. दुवै सहि                     D. दुवै गलत

    9. राष्ट्रिय सभा निर्वाचन, २०८० मा सबैभन्दा धेरै कुन प्रदेशबाट सांसद निर्वाचित भएका छन ?
    A. कोशी र मधेश           B. बागमति                  C. गण्डकी र लुम्बिनी                    D. कर्णाली

    10. तलका मध्ये कुन विकल्प गलत छ ?
    A. बुच कमिसन – २००९
    B. व्यवस्थापन परीक्षण – २०५५
    C. संगठन र व्यवस्थापन – २०१७
    D. प्रमुख जिल्ला अधिकारी – २०२२

    11. वैज्ञानिक र आविष्कारको बारेमा गलत जोडा छनौट गर्नुहोस् ।
    A. पेनिसिलिन -अलेक्जेन्डर फ्लेमिङ
    B. सलाई – नील बोहर
    C. विफर विरुद्धको खोप – एडवार्ड जेनर
    D.   Helicopter – Igor Sikorsky

    12.राष्ट्रपति सम्बन्धि व्यवस्था नेपालको संविधानको कुन धारामा गरिएको छ ? 
    A. धारा ६१                      B. धारा ६७                          C. धारा ५६                          D. धारा ६२

    13. नेपालको संविधान, २०१९ मा संविधानको मस्यौदा समितिको अध्यक्ष को थिए ?
    A. भगवती प्रसाद सिंह                   B. ऋषिकेश शाह              C. विश्वनाथ उपाध्याय           D. लक्ष्मण प्रसाद अर्याल

    14. महेन्द्र ताल भनेर कुन ताललाई चिनिन्छ ?
    A. रारा ताल                 B. फोक्सुडो ताल                 C. मैदी ताल                      D. घोडाघोडी ताल

    15. अमेरिकी स्वतन्त्रताको घोषणा पत्र कसले तयार पारेका हुन ?
    A. जर्ज वासिङटन                   B. त्रिस्टोफर कोलम्बस             C. ग्रेनवेल                     D. थोमस जेफर्सनल

    16. तलका भनाई विचार गर्नुहोस् ।
    १. हरेक वर्ष पृथ्वी दिवस अप्रिल २२ मा मनाईन्छ ।
    २. गौरीशंकर संरक्षण क्षेत्र 2066 सालमा स्थापना भएको हो ।
    A. १ ठिक २ बेठिक                  B. १ बेठिक २ ठीक                      C. दुवै ठिक                         D. दुवै बेठिक

    17. तलका भनाईहरु विचार गर्नुहोस् ।
    A. नेपाली भाषामा लेखिएको पहिलो नाटक हास्यकदम्ब हो ।
    B. नेपालकी प्रथम लेखिका वासुदेव त्रिपाठी हुन् ।

    A) A ठीक B बेठीक              B)  B ठीक A बेठीक             C) दुबै ठीक                     D) दुबै बेठीक

    18. विश्वको दोस्रो ठुलो महासागर कुन हो ?
    A. प्रशान्त महासागर         B. हिन्द महासागर            C. आन्ध्र महासागर    D. सुमेरु महासागर

    19. सुनकोसी र ईन्द्रावती नदी कुन ठाउँमा एक आपसमा मिसिन्छ ?
    A. खुर्कोघाट                B. जयरामघाट            C. दोलखाघाट                  D. गाईघाट

    20. लिच्छवीकालमा अनुसन्धान अधिकृतलाई के पदले चिनिन्थ्यो ?
    A. प्रतिहार                B. चरिदार            C. प्रसाद अधिकृत              D. गुप्तचरी

    उत्तरहरुः

    1. A        11. B
    2. B       12. A
    3. B       13. B
    4. C       14. A
    5. B       15. D
    6. A       16. C
    7. B       17. A
    8. C      18. C
    9. B      19. C
    10. C    20. B

    (प्रस्तुत सामग्री चैतन्य एकेडेमी नेपालद्वारा प्रकाशन गरिएको हो।)

    सल्लाह सुझाव तथा लोकसेवा सम्बन्धी सम्पूर्ण कक्षाका लागि चैतन्यमा सम्पर्क गर्नुहोला।

    Chaitanya Academy Nepal

    New Baneshwor, Shankhamool, Kathmandu

    Contact No. 01-4792427, 9851246100, 9851146100